uitnodiging met klassieke kalligrafie en krans

Er bestaan verschillende soorten kalligrafie. De kalligrafie waar ik mee schrijf zijn “Copperplate”en moderne kalligrafie. Moderne kalligrafie is eigenlijk dat je je eigen stijl maakt met als basis copperplate kalligrafie. Wanneer je verder leest weet je wat ik bedoel als ik het over kalligrafie heb, en weet je meer over de stijlen waar ik in schrijf.

menukaart kalligrafie tafeldecoratie

“You have to know the rules to break them”

Klassieke kalligrafie volgt regels

Klassieke kalligrafie zoals copperplate is het mooist als het erg precies is. De letters zijn opgebouwd uit vormen. Als je de vormen beheerst kun je de letters maken. De letters staan gekanteld met een vaste hoek van 55 graden. En de hoogte van de letters hebben een vaste verhouding ten opzichte van het midden van de letters. Je schrijft met een vaste letterafstand en alles moet vooral consistent hetzelfde zijn. Om dit te doen gebruik ik hulplijnen, ik teken ze zelf, of ik gebruik geprinte hulplijntjes.

Je kunt al kalligraferen met alleen maar papier en potlood. Maar het speciale is juist om het met een dip pen, of “oblique-pen” te doen. Dit lijkt op een soort vulpen, het heeft een hele puntige scherpe punt (nib genoemd) waar je hele fijne lijnen mee kunt schrijven. Er zit ook een splitsing in de punt, waardoor de de inkt er in dikkere lijnen uitkomt, wanneer je op de punt drukt. De lijntjes naar boven zijn dun en de lijntjes naar onder zijn dik.

kalligraferen met obliquepen

Om mooi te kalligraferen is het belangrijk om vooral heel veel te oefenen op de vormen en deze in de juiste stand te schrijven.

Met welke kleuren kun je kalligraferen?

Heel kort: elke kleur die je maar wil! Als ik met pen en inkt schrijf, gebruik ik ook speciaal papier, geschikt voor de inkt. Om te kunnen schrijven heb je dus inkt nodig, maar het kan ook met waterverf of gouache (lijkt op verdikte waterverf/ verdunde acrylverf). Die breng ik met een kwastje aan op de nib. Of ik gebruik een speciaal inktpotje waar ik de pen in kan dippen. Hele fijne inkt is walnootinkt. Deze is bruin en een beetje olie achtig en goed voor je nib, deze inkt geeft ook steeds een beetje kleurverschil net als met waterverf.

Finetec is heel fijn als je met goud wil schrijven. Het is een soort waterverf met de mooiste metaal kleuren, perfect voor stijlvolle, chique en romantische bruiloften! En het schrijft super fijn!

Waar ik het meest mee schrijf is sumi inkt. Sumi inkt is een zwarte dekkende inkt. Voor mij is dat fijn om mijn kalligrafie in te scannen voor de trouwkaarten of menukaarten bijvoorbeeld.

Hoe zit het dan met moderne kalligrafie?

In tegenstelling tot copperplate zijn er voor moderne kalligrafie geen strakke regels. Dit is waar je als kalligraaf het meest je eigen stijl in kunt vormen. Hoewel veel moderne kalligrafiestijlen toch nog steeds wel overeenkomsten hebben. De basis ligt in de klassieke kalligrafie, maar de lettervormen zijn vrijer en vaak zwieriger. De onderkant van de letters komen vaak net iets onder de basis lijn uit of juist er boven, heel subtiel of juist meer uitbundig. De letterafstand varieert per persoon en hoeven niet consistent te zijn. Door de subtiele(of juist uitbundige) aanpassingen kan er een heel ander schrift ontstaan. Ik vind het zelf heel leuk om hier mee uit te proberen, maar vind het ook wel spannend om los te gaan haha. Het heeft vooral tijd nodig om je eigen stijl te ontwikkelen en eigen te maken. Op dit moment bied ik daarom 1 vorm van moderne kalligrafie aan, maar in de toekomst kan het zijn dat dat er meer worden.

Trouwkaart met moderne of klassieke kalligrafie?

In de collectie vind je verschillende ontwerpen waarbij ik van de kalligrafie ben uitgegaan. Het is mogelijk om de kransen aan te passen en zo items uit de verschillende ontwerpen te combineren.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat wel een beetje nog naar klassieke kalligrafie. Dat is aan de ene kant omdat het veilig voelt, omdat je meer houvast hebt. (Wat voor een ander juist als lastig kan worden ervaren). Maar het is ook omdat ik het leuk vind om flourishes toe te passen (van die krullen aan de letters) en dat vind ik weer minder passen bij moderne kalligrafie. Hoewel dat ook kan! (Want geen vaste regels).

Moderne kalligrafie is juist meer trending op het moment. Het leuke daarin vind ik wel dat je met subtiele aanpassingen weer een heel eigen schrift kan creeëren en ik ben echt benieuwd waar ik over een jaar sta bijvoorbeeld. Ik vond het superleuk om nu ontwerpen te maken vanuit deze 2 verschillende stijlen! Welke stijl heeft jouw voorkeur?

Bekijk hier de collectie

Heb jij nog vragen over kalligrafie? Stel ze dan hieronder!

De foto’s voor dit artikel zijn gemaakt tijdens verschillende styled-shoots. Voor meer inpsirerende foto’s en het hele team erachter kun je een kijkje nemen in mijn portfolio!

Leave A Comment

Soortgelijke Posts