bruiloft kalligrafie stijlvolle trouwkaart handgeschept papier-min-min

Vind jij dat handgeschepte papier wat je op pinterest ziet ook zo mooi? Grote kans dat het in Spanje of Italië gemaakt is. Of India zoals khadi-papier.
Ik ben er ook helemaal fan van, maar was eigenlijk op zoek naar een lokale verkoper. Aline had de perfecte timing wat mij betreft! Tijdens corona begon ze met zelf papier te maken en dat werd al snel een groot succes!
Ik mocht het papier zelf ook uitproberen, en ik was meteen verkocht toen ik het papier in het echt mocht bewonderen! In dit artikel beantwoorden Aline van The Papermakers en ik samen de vragen die jij hebt over handgeschept papier!

kalligraferen op handgeschept papier

Hoe kan ik handgeschept papier toepassen?

Handgeschept papier is wat bewerkelijker en je vraagt je misschien af of je dan wel alles er mee kan zoals met wat gebruikelijker papier. Ja dat kan zeker! Het kan bedrukt worden, geprint en ik kan er voor je op kalligraferen. Het is dus mogelijk om je uitnodigingen, naamkaartjes en geloften allemaal van handgeschept papier te bestellen!

Hoe kun je kalligraferen op handgeschept papier?

Handgeschept papier is supermooi! De structuur, de randjes… Maar kan je er echt op kalligraferen?
Het korte antwoord wat je direct wil weten: Ja! Maar het moet wel eerst even voorbewerkt worden. En het is handig om niet een te scherpe nib te gebruiken. Het schrijven kun je ook beter nog wat voorzichtiger doen dan bij gladder papier… Maar het kan zeker!

handgeschept papier klaarmaken

Kan handgeschept papier door elke printer?

Nee printen kan niet altijd bij elke printer, maar de professionele printers kunnen dit meestal wel. En het bedrukken met ambachtelijke goudfolie kan juist heel goed, en dat is ook wel echt een gouden combi! Letterlijk en figuurlijk haha. Aline heeft meer informatie over printen op haar website!

bruiloft kalligrafie stijlvolle trouwkaart handgeschept papier-min-min

Hoe kan ik uitnodigingen in handgeschept papier bestellen?

Als je een offerte aanvraagt, kun je aangeven dat je graag handgeschept papier wilt. Het is wel goed om te weten dat het papier op maat gemaakt wordt. Dit betekend dat er geen voorraad is en jij zelf kunt aangeven welk papier je graag wil, (bijvoorbeeld een anderen kleur?)  hou wel rekening met ongeveer 2 weken extra tijd voor het aanvragen.

Welke maten zijn er mogelijk

Handgeschept papier van de papermakers wordt in verschillende maten gemaakt. Zo is het mogelijk om een omslag voor geloften boekjes te maken, of je geloften te laten kalligraferen op A-4 formaat. De uitnodigingen kunnen erop gedrukt worden op A-5, of B-6 (ik gebruik zelf B-6). En het is zelf mogelijk om kleine kaartjes te gebruiken als naamkaartjes.

handgeschept papier wit en blush

Van welk materiaal wordt handgeschept papier gemaakt?

Ik maak het handgeschepte papier van katoen en vlas. Het katoen komt van oude kleding, beddengoed en doeken en wordt zo gerecycled. Vlas is een klein stevig plantje met witte en blauwe bloemetjes en groeit gewoon in Nederland. Ik voeg ongeveer 1/3 toe voor stevigheid.

Welke kleuren zijn er mogelijk?

Momenteel hebben we 16 verschillende kleuren in het assortiment. Ik gebruik alleen natuurlijke pigmenten als kalk en okers en ik voeg verder geen chemicaliën toe, daarom kom je nooit een hele donkere kleur tegen. De kleuren die we momenteel in het assortiment hebben zijn:
Schelp (naturel), blush pink, zand, chocolade, vanille, olijfgroen, licht grijs, grijs, leigrijs, lichtblauw, poederblauw, okergeel, kalk, paars, aubergine, leisteen.

kleurenwaaier handgeschept papier

Kun je iets vertellen over je werkwijze?

Het begint natuurlijk met de pulp, indien het papier een kleur moet krijgen mix ik hier met een grote betonmixer de pigmenten doorheen. Daarna schep ik de pulp in een badje met water, hoe meer pulp hoe dikker het papier wordt. Dan schep ik met een mal door het water en verzamelt de pulp zich dicht op elkaar, dit moet heel even uitlekken en dan druk ik het als het ware op de kop uit op een vilten doek. Als ik een hele stapel doeken met vers geschept papier heb gaat het tussen de pers om het eerste water er tussenuit te persen. Daarna hang ik alles op aan rekken, met wasknijpers zoals je ook met je gewone was zou doen. Als het papier dan droog is, pers ik het nog een keer tussen plexiglas platen zodat het mooi plat wordt.

handgeschept papier nog nat

Waarom ben je handgeschept papier gaan maken?

Ik hou zelf heel erg van waterverven. Hier gaat wel eens mis en ik heb altijd best wat papier nodig om de gemengde kleuren verf op te testen. Ik vond het erg jammer om dit allemaal weg te gooien. Ik ben er toen nieuw papier van gaan maken. Ik postte het op Instagram en mensen wouden het graag kopen. Toen is het een beetje uit de hand gelopen haha. Ik probeer constant het papier te verbeteren, ik ben nooit helemaal tevreden.

Wat hoop je in de toekomst nog te bereiken met handgeschept papier?

Ik ben nu bezig met papier met bloemblaadjes erin en ik zou in de toekomst nog graag papier toevoegen gemaakt met afval van uien en prei. Ik werk als manager voor een aantal biologische restaurants en het zou heel mooi zijn als ik van het snijafval weer iets moois kan maken!

handgeschept papier blush, grijs en wit voor pers

Waarom “The Papermakers”?

Mensen vragen me vaak waarom het bedrijfje The Papermakers heet terwijl ik eigenlijk alles alleen doe. Dat is best een grappig verhaal. Helemaal in het begin toen ik geen pers had liet ik mijn man en broer, die ook bij ons woont, op platen staan met het papier ertussen om het plat te persen. Toen waren er dus nog meerdere papiermakers.

Dit is geschreven door Aline – The Papermakers, in samenwerking met Femke – Beeq Kalligrafie
https://www.ivydesign.shop/handmadepaper/ @the.papermakers

fotocredits:
(Uitgelichte) foto van de uitnodiging door Collete van Aggelen
foto’s van het papier door Aline en Femke

Leave A Comment

Soortgelijke Posts